טיקים בגוף הם מנת חלקם של עד כ-12% מהילדים, ולצידם לא מעט מבוגרים. כשמדברים על טיקים אצל ילדים או מבוגרים, מתכוונים לתנועות בלתי רצוניות, קצרות ופתאומיות, המיוצרות על ידי קבוצת שרירים אחת (טיקים פשוטים, הנמשכים לרוב שניות ספורות) או כמה קבוצות שרירים (טיקים מורכבים, הנוטים להיות ממושכים יותר). מעבר לעובדה שטיקים עלולים להעיד על בעיה גופנית או מחלה שהאדם סובל ממנה – בעיקר תסמונת טורט ילדים, אבל לא רק – הם כשלעצמם עלולים לגרום לאי נוחות עבור האדם הסובל מהם ולשבש במידה מסוימת את שגרת החיים שלו.
טיקים נחלקים לכמה קבוצות עיקריות, בהתאם לפרמטרים שונים. אחת האבחנות שיש לבצע נוגעת לאזור בגוף בו הם מופיעים, כאשר בהקשר הזה הם עלולים להופיע באמת ובתמים מכף רגל ועד ראש. במאמר הבא נתייחס למקרה הנפוץ של טיקים בגוף ונסביר לכם מה אפשר לעשות כדי לצמצם את ממדי הבעיה עד למינימום האפשרי.
הסוגים העיקריים של טיקים בגוף
במובן הרחב את הטיקים ניתן לשייך לקטגוריה של הפרעות תנועתיות, כלומר, הפרעות של מערכת העצבים הגורמות לתנועה שאינה תקינה ושאינה רצויה. בפועל, כאמור, זהו עולם רחב בכל קנה מידה. חלוקה מרכזית שנהוג לבצע בהתייחס לטיקים היא בין טיקים תנועתיים לטיקים קוליים. טיקים תנועתיים עשויים לבוא לידי ביטוי בשלל תסמינים לא נעימים, לרבות טיקים בעיניים כמו מצמוץ יתר, עווית בפנים, תנועות פה או שפתיים, הרמת כתפיים, רקיעה ברגליים ועוד. השכיחות של טיקים בעיניים או בפה היא הגבוהה יותר, ולאחריהם הצוואר והגפיים. הרגליים ואזורים אחרים בגוף קורים פחות.
הטיקים הקוליים עלולים אף הם ללבוש צורות שונות, אשר המכנה המשותף להן הוא המעורבות של מיתרי הקול. בין היתר מדובר כאן בתסמינים דוגמת שיעול טורדני, כחכוח בגרון, יריקות, נהמות, מלמולים, קופרולליה (קללות בלתי רצוניות) ושאר תסמינים.
חשוב לזכור שבכל אחד מסוגי הטיקים, יש גורמים שעלולים להגדיל את התדירות ואת דרגת החומרה שלהם. מבחינה ביולוגית טיקים בגוף נובעים בעיקר משיבוש בפעילות אחד מקולטני הדופמין, הורמון המופרש במוח באופן נורמלי. הבעיה מתחילה כאשר הוא יוצא מאיזון ומשבש את פעילות הגוף (ולעיתים הנפש) באופנים שונים. גורמים רבים שעלולים להשפיע על ההורמון בצורה זו ניתן למנות מחלות, תופעות לוואי של תרופות שהאדם נוטל, מתח נפשי וגורמים נוספים.
מתי יש צורך לטפל בבעיה?
טיקים, כאמור, נפוצים בעיקר בקרב ילדים ובני נוער. בדרך כלל הם יכולים להתחיל מסביבות גיל שלוש ועד גיל שמונה, כאשר התסמינים הראשונים הם טיקים מוטוריים המערבים את הפנים, הראש או הצוואר. בהמשך דפוסי הטיקים צפויים להשתנות. הטיקים הקוליים יופיעו לרוב כמה שנים לאחר הטיקים הראשונים, כשגם כאן הם צפויים להיות פשוטים בנקודת ההתחלה.
ייתכן שהטיקים ילוו את הנער גם בבגרותו, או אפילו לסירוגין משך כל חייו. בתרחיש האופטימי, הטיקים יקטנו בהדרגה עם השנים, עד שהם עשויים לחלוף עם ההתבגרות או המעבר לבגרות. כך למשל נתונים שנאספו מראים שלמרות שטיקים עדיין נוכחים בבחינה ישירה בקרב כ-100-88% מהמבוגרים שאובחנו בילדות או בגיל ההתבגרות כבעלי תסמונת טורט, בקרב כ-25% בלבד מדובר בטיקים בדרגת חומרה בינונית עד חמורה ואצל כשליש עד כמחצית כמעט מהמבוגרים הטיקים אינם קיימים כלל – כלומר, אצל רוב החולים בתסמונת טורט הטיקים כבר לא מהווים מטרד, אם כי ייתכנו כמובן תסמינים אחרים של המחלה.
בתנאים האלו, חשוב לעקוב אחר המצב, תוך עירוב גורם רפואי מוסמך במידת הצורך. יש מקרים בהם טיקים בגוף אינם חולפים עם השנים, או אפילו מתגלים מראש רק בגילים מאוחרים. כאשר הטיקים פוגעים באיכות החיים של האדם החווה אותם, נדרש טיפול ישיר בהם או בבעיה הגורמת להם.
כיום היצע הטיפולים להתמודדות עם טיקים גדל משמעותית, בין השאר עקב שיפור הידע הרפואי וכניסתן של טכנולוגיות שונות לתמונה, כאשר שילוב בין מספר טיפולים הוא בהחלט בגדר אפשרות נפוצה. הטיפולים המקובלים להתמודדות עם הטיקים כוללים בין היתר תרופות לאיזון פעילות קולטני הדופמין (יש לקחת בחשבון את תופעות הלוואי האפשריות שלהן); הזרקות בוטוקס המשתקות את אזור הפנים ובכך מביאות להפסקת התנועות הבלתי רצוניות; טיפולים התנהגותיים המבוססים על שינוי הרגלים, כמו גם חשיפה מבוקרת ומניעת התגובה.
לצד זה ניתן להצביע על טיפולים תומכים, שמטרתם להקל על ההתמודדות השוטפת של האדם עם הטיקים או תסמיניהם – וזוהי משימה חשובה לא פחות, שעשויה לתרום במידה משמעותית לאיכות החיים שלהם. כך למשל פעילות גופנית מותאמת עשויה להקל על הופעת טיקים בגפיים. אם האדם החווה טיקים נפגע מבחינה חברתית או סובל מדימוי עצמי נמוך, כפי שייתכן בחלק מהמקרים, יכול להיות שיהיה מקום לשלב גם טיפולים פסיכולוגיים או נפשיים.
העלייה של הרפואה המשלימה
בשנים האחרונות, יותר ויותר אנשים גילו את יתרונותיה של הרפואה המשלימה, שיכולה ללוות את הטיפולים הקונבנציונליים או אפילו להחליף אותם באופן מלא. לרפואה האלטרנטיבית בהחלט יש מקום במקרה של טיקים בגוף. מחקר סקר שנערך לאחרונה בשנת 2020 הראה כי 92% ממטופלי טיקים והפרעת טורט אשר טופלו על ידי הרפואה המשלימה חוו בהפחתה של הטיקים. (1) למעשה, רבים יטענו שזהו אחד מאפיקי הטיפול היותר מומלצים עקב העובדה שהטיפולים הם פשוטים לביצוע ויעילים מאוד, כשהם מבוצעים על ידי גורם מקצועי. בנוסף הם אינם כרוכים בתופעות לוואי או בסיבוכים שונים, וזאת כאמור להבדיל מחלק מהטיפולים הניתנים בשדה המשחק הקונבנציונלי.
מרכז טיקלס מתמקד בפתרונות לטיקים ולתסמונת טורט בהתבסס על הרפואה הסינית, עם דגש ניכר על דיקור סיני או התאמת צמחי מרפא סיניים המאושרים על ידי משרד הבריאות הישראלי (מומלץ לבדוק את הרשימה כאן). בראש המרכז עומד גולן שרב, בוגר לימודי רפואה סינית, דיקור סיני וצמחי מרפא, בעל ניסיון רב שנים במערכות הרפואה הציבורית והפרטית.
במרכז ניתן לעבור אבחון מקיף ולבנות תוכנית טיפולים אישית, הנבנית על פי סוג הבעיה שהאדם סובל ממנה, דרגת החומרה שלה ופרמטרים נוספים הנתונים גם לשינוי עם הזמן. כך לדוגמה עבור ילדים החרדים מהמחטים שבבסיס טיפולי דיקור סיני, ניתן לבצע את הטיפול בעזרת תחליפים המדמים דיקור סיני באופן מלא, ללא מחטים.
סימוכין:
Use of Complementary and Alternative Medicine in Children With Tourette.1 Syndrome./ Himadri Patel , KieuHanh Nguyen/J Child Neurol. 2020 Jul
*התכנים במאמר הינם בגדר המלצה בלבד ואינם מהווים תחליף לייעוץ מקצועי רפואי*