קופרולליה היא אחד הביטויים המורכבים ביותר של טיקים בכלל ותסמונת טורט בפרט. המדובר במצב בו האדם (ובעיקר הילד) מבטא מילים שלא נחשבות לתקינות ולמותאמות ברמה החברתית, דוגמת קללות או ביטויים בעלי אופי גזעני. האדם הסובל מקופרולליה ישתמש במילים שנחשבות לטאבו בחברה בה הוא חי, או ברמה הכללית אינן מקובלות לשימוש בסיטואציה החברתית הספציפית: לדוגמה, התנהגות המבטאת "חוסר טקט" כמו העלבת אדם מסוים, ציון בקול של חסרונותיו וכן הלאה. טון הדיבור לא תמיד תואם לסיטואציה, כך שייתכן שהדברים ייאמרו בצורה של צעקה.
למרות התפיסה הדי שגורה לפיה מדובר בתסמין העיקרי של תסמונת טורט קללות בפועל רק כ-10% מבין הסובלים מהתסמונת מבטאים קופרולליה [1]. התפרצות הטיקים מהסוג הזה מתרחשת לרוב בסביבות גיל חמש עשרה, אולם היא עשויה להופיע גם קודם לכן [2]. בנוסף, התופעה אינה מהווה תנאי לאבחון של תסמונת טורט אצל ילדים.
המאפיינים העיקריים של קופרולליה-
שאלה עיקרית שבוודאי עולה היא היכן ניתן למקם את הקופרולליה ביחס לתסמינים אחרים המזוהים עם טיקים אצל ילדים ותסמונת טורט – הלא הם הפרעות התנועה הנפוצות ביותר בקרב האוכלוסייה הפדיאטרית (מחלות ילדים). באופן לא מפתיע, התופעה משתייכת לקטגוריה הרחבה של טיקים קוליים ,כלומר טיקים הכוללים מעורבות של מיתרי הקול, חלל הפה ושרירי הנשימה. בפועל טיקים אלו באים לידי ביטוי בהשמעת קולות, דוגמת כחכוח בגרון, אנחות, שיעולים וכן הלאה.
אבחנה נוספת שחשוב לבצע היא בין טיקים פשוטים, הנוטים להיות קצרים ולערב רק קבוצת שרירים אחת, לבין טיקים מורכבים. טיקים מורכבים מערבים כמה קבוצות שרירים, כך שהם מתחילים באחד מאזורי הגוף ומגיעים לאזור אחר, ואף נוטים להיות ממושכים יותר. קופרולליה נחשבת לטיק קולי מורכב, יחד עם צעקות, אקולליה (חזרה על דברים שאמר אדם אחר) ועוד, והיא עלולה להופיע לצד טיקים אחרים במישור המוטורי או הקולי.
בדומה לסוגים אחרים של טיקים ,דפוס הופעת הטיק עשוי להיות בחלק מהמקרים בעל שלושה שלבים. ראשית, יהיה זה דחף מקדים שנוטה להיות מהיר ופתאומי. לאחר מכן יחל הביטוי הפיזיולוגי, בסיומו הילד צפוי לחוש תחושת הקלה.
האם קופרולליה יכול להעיד על תסמונת טורט קללות
באשר לשאלה האם קופרולליה כשלעצמה עשויה להעיד על תסמונת טורט שתתגלה בעתיד, ראוי להזכיר מגוון מחקרים שהצביעו על כך שישנם מספר מועט של גורמים בכוחם לחזות את התסמונת [3]. כך למשל מחקר קליני שנערך בקרב מבוגרים שסבלו מטיקים בילדות הראה שחומרת הטיקים בילדות ונוכחות הקופרולילה לא היו בהכרח מנבאים של של חומרת הטיקים בעתיד [4]. מנגד ישנם מחקרים שמצביעים על כך שדרגת החומרה של טיקים במהלך הילדות, כולל כמובן קופרולליה, כן מקושרת לחומרת הטיקים בשנות הבגרות המוקדמות [3].
האם חשוב לטפל בקופרולליה?
כדי לדעת האם לטפל בטיקים בכלל ובקופרולליה בפרט, יש לשאול עד כמה הם משבשים את שגרת החיים של אותו ילד, למשל בכל הנוגע לביטחון העצמי או ליחסים החברתיים שלו: חשבו למשל על מצב בו הילד נוטה להעליב את בני כיתתו מעצם אי שליטה על קללה או מילה לא ראויה, או מדבר בצורה הנחשבת לבלתי הולמת במוסד החינוכי בו הוא לומד.
בסופו של דבר, ההחלטה על אופן ההתמודדות עם קופרולליה וסוגים אחרים של טיקים נתונה לשיקול דעתם של ההורים והילד גם יחד. לעיתים קרובות, ההחלטה היא לראות כיצד דפוסי הטיקים ותדירותם משתנים, תוך מעקב תקופתי אחר הילד במידת הצורך מהגורמים שמלווים אותו בבית ספרו או כל מסגרת אחרת. החדשות המעודדות הן שבחלק הארי של המקרים הטיקים יפחתו ואף יופסקו לחלוטין לקראת שנות הבגרות. למרות שבבחינה ישירה נראית שטיקים עדיין נוכחים בקרב רוב המבוגרים שחוות תסמונת טורט בילדות או בנעורים, מחקרים מראים שכ-47-33% מהמטופלים אינם חווים כלל טיקים, כמעט מחצית מהם חווים טיקים מתונים ורק בקרב כרבע מהם מופיעים טיקים בינוניים או חמורים בבגרות [2].
במצבים אחרים, ההורים מעוניינים להקל על הילד באמצעות טיפולים שונים. כאן בדיוק מתחילים לדבר על טיפול בטיקים מקשת הרפואה המשלימה, כפי שמציע מרכז טיקלס.
יתרונות הרפואה הסינית לטיפול בטיקים
הרפואה הסינית נחשבת ליעילה מאוד להתמודדות עם טיקים ותסמונת טורט, בנפרד או במקביל לטיפולים אחרים מעולם הרפואה הקונבנציונלית – תרופות למשל. הטיפול מותאם אישית למאפייני הילד, לתדירות התסמינים שהוא חווה ולדרגת החומרה שלהם, כאשר בין השאר מדובר כאן בשילוב של דיקור סיני (בעת חשש, ניתן לעשות טיפול המדמה דיקור סיני), צמחי מרפא סיניים ,התאמות תזונתיות ומתן דגשים לאורח חיים בריא ומאוזן. מכיוון שתסמיני הטיקים נוטים להחמיר במצבי לחץ, חרדה, כעסים וכן הלאה, חשוב לשאוף לאורח חיים רגוע ככל שניתן – יעד נוסף אותו ניתן להגשים באמצעות הכלים המוצעים על ידי הרפואה הסינית הטבעית.
כך או כך, התחום הרחב של רפואה סינית מציע כמה יתרונות מוחשיים בתמונת ההתמודדות שלנו עם טיקים. הטיפולים פונים למכנה משותף רחב של מטופלים, בעיקר לילדים, ועשויים להיות מותאמים להם באופן מלא: כך לדוגמה ישנה אפשרות לבצע טיפול המדמה דיקור סיני ללא מחטים כלל. הטיפולים נחשבים לבטוחים לחלוטין, ללא תופעות לוואי או סיכונים, וזאת להבדיל מחלק מהטיפולים המקובלים כיום להתמודדות עם הקושי והשלכותיו. בנוסף מחקרים מצביעים על היעילות האפשרית המרשימה שלהם בשיפור מצבם של הילדים החווים טיקים, במקרים רבים תוך פרקי זמן קצרים באופן יחסי.
מקורות מידע:
Singer HS (March 2005). "Tourette's syndrome: from behaviour to biology" .1
2. "Ueda U.; J.Black K.(2021). "A Comprehensive Review of Tic Disorders in Children
3. Bloch, M.H.; Peterson, B.S.; et al. (2006). "Adulthood outcome of tic and obsessive compulsive symptom severity in children with
"Tourette syndrome.
4."Goetz, C.G.; Tanner, C.M.; et al (1992). "Adult tics in Gilles de la Tourette’s syndrome: Description and risk factors