טיקים, בהתאם להגדרה הבסיסית, הם תנועות בלתי רצוניות, קצרות ופתאומיות של קבוצת שרירים אחת (טיקים פשוטים) או כמה קבוצות (טיקים מורכבים). ניתן לחלק אותם לתנועתיים לעומת קוליים. למרות שטיקים עלולים להופיע בכל שלב, ברוב המקרים הם יפקדו ילדים ובני נוער. ההערכות הן שעד כ-15% מבין הילדים יחוו טיקים, במהלך שנות הילדות שלהם, כאשר השכיחות גבוהה בעיקר מגיל חמש (1). יש גורמים שונים שעשויים לגרום לטיקים, לרבות גנטיקה, מגדר (טיקים נפוצים יותר אצל בנים לפחות פי 4 מבנות), גורמים נפשיים, גורמים סביבתיים ועוד(1). לעיתים הטיקים הם חלק מתסמונת טורט, מצב המופיע על פי ההערכות אצל כ-1%-2% מבין הילדים בממוצע (1). האם טיקים עוברים? אנחנו במרכז טיקלס עונים.
החדשות הטובות: הטיקים אמורים לחלוף
לפי השאלה האם טיקים עוברים, שאלה שצריכה להישאל היא מהן דרכי הטיפול בטיקים, או למעשה: האם יש בכלל לצורך לטפל בבעיה? כדי לספק לה תשובה, יש צורך לבדוק מהי הסבירות בה הטיקים עשויים לחלוף מעצמם. כל מקרה בו מופיעים טיקים, חשוב להדגיש, נשקל לגופו. אין כאן תשובות חד משמעיות, אלא משתנים שונים שעשויים להיכנס לתוך המשוואה ולשנות אותה. תשמחו אולי לשמוע שברוב המקרים, הטיקים יחלפו מעצמם ככל שהשנים חולפות וככל שהילד יתקרב לשנות הבגרות שלו. שכיחות הטיקים אינה קבועה לאורך שנים, כאשר בתרחיש המקובל הם יהפכו לחמורים יותר (מבחינת התדירות ודרגת העוצמה של הטיקים) לקראת גיל ההתבגרות, ויצטמצמו לאחר מכן וככל שהנער נעשה בוגר ומתקרב לעשור השלישי של חייו.
למה עדיין חשוב לטפל?
האם טיקים עוברים בצורה טבעית? למרות שהתשובה היא בדרך כלל חיובית, השאלה האם כדאי להמתין עד שיחלפו מעלה דילמה מורכבת. ראשית, קיים אחוז מסוים של ילדים אצלם הטיקים נמשכים גם בבגרות. שנית, וחשוב מכך, טיקים עלולים לפגוע משמעותית באיכות החיים של הילדים ובהתפתחותם התקינה.
חשוב במיוחד להבין שטיקים נוטים להופיע יחד עם הפרעות נלוות המקשות על הילד ומשפחתו. ההפרעה השכיחה ביותר היא הפרעת קשב וריכוז, במיוחד בקרב ילדים עם תסמונת טורט. בנוסף, נצפה קשר הדוק בין טיקים לבין אוטיזם, ליקויי למידה, חרדות, קשיים תקשורתיים והפרעות שינה. לכן, חשוב שהורים לילדים עם טיקים יהיו ערניים להתפתחות אפשרית של הפרעות אלו, ויפנו לאבחון וטיפול מקצועי בעת הצורך.
רוצים לדעת האם טיקים עוברים? תעקבו אחריהם
כהורה, גילוי טיקים אצל ילדך עשוי לעורר דאגה. השאלה "האם טיקים עוברים בצורה טבעית?" היא אחת הראשונות שעולות, והתשובה המרגיעה היא שברוב המקרים – כן. אך מה עושים בינתיים? המפתח הוא בגישה מאוזנת: לא להיכנס לחרדה מוגזמת, אך גם לא להתעלם.
הדרך המומלצת היא לנהל "יומן טיקים" – לתעד את תדירותם, עוצמתם והשפעתם על חיי היומיום של הילד. זה יעזור לזהות תבניות ומצבים שמחמירים או מקלים על התופעה. אם הטיקים נדירים ואינם מפריעים לתפקוד היומיומי של הילד – ניתן להמשיך במעקב בלבד. אך אם הם משפיעים על הביטחון העצמי, על הלמידה או על היחסים החברתיים – זה הזמן להתייעץ עם מומחה.
איך מאבחנים?
אבחון טיקים מתבצע לרוב על ידי תשאול הילד ומשפחתו, לצד בחינת התסמינים שמופיעים אצלו. המטרה היא לראות מהי תדירות הטיקים, וחשוב לא פחות: באיזו דרגת חומרה הם מופיעים. בניגוד לבעיות אחרות המופיעות אצל ילדים ומבוגרים, את הטיקים אי אפשר לאפיין בהתאם לבדיקות מעבדה או למדדים מובהקים. תחת זאת נעשה לרוב שימוש בסולם חומרת הטיקים העולמי של ייל (Yale Global Tic Severity Scale) או ב DSM- 5, שהם הערכות פיזיולוגיות – פסיכיאטריות המתייחסות למדדים של הטיקים. .
כמובן שגם הסוגים העיקריים של הטיקים שמופיעים אצל הילד, בין אם מוטוריים ובין או קוליים, יכולים לשחק תפקיד בתמונת האבחון של הבעיה והטיפול בה. אחת הנקודות הנובעות מכך היא שבהתאם לסוג הטיקים יכולים להשתלב מומחים שונים: במקרה של מצמוץ בעיניים, יש שימליצו לגשת קודם כל לאבחון אצל רופא עיניים לשלילת ליקויי ראייה ומחלות המשפיעות על תפקוד העין. את האבחון הסופי יכולים לבצע מומחים לרפואה מערבית כגון נוירולוג או פסיכיאטר. מומחה לטיקים ותסמונת טורט בתחומי הרפואה המשלימה, לרבות רפואה סינית יכול להציע כלים מגוונים לאבחון בעיות ולטיפול בהן. האבחון ברפואה הסינית, לראיה, מבוסס לרוב על אבחנת לשון ואבחנת דופק.
הטיפול המשולב
האם טיקים עוברים בצורה טבעית? מחקרים מראים שברוב המקרים התשובה חיובית. עם זאת, הגישה הטיפולית המודרנית מציעה פתרונות מגוונים למקרים בהם נדרשת התערבות. בעוד שבעבר התמקד הטיפול בעיקר בגישה תרופתית או התנהגותית, כיום מתפתחת מגמה חדשה המשלבת בין עולמות טיפוליים שונים.
במקרים בהם הטיקים אינם משפיעים משמעותית על איכות חיי הילד, הגישה המסורתית של תמיכה, הדרכה והרגעה עדיין נחשבת יעילה. אולם, כאשר הטיקים פוגעים בתפקוד היומיומי, בביטחון העצמי או ביחסים החברתיים, מומלץ לשקול גישה משולבת. נתונים מרשימים ממחקר סקר אחרון מראים כי 92% מהמטופלים שפנו לשילוב של רפואה קונבנציונלית ומשלימה דיווחו על שיפור משמעותי בתדירות הטיקים.
שילוב זה, הכולל טיפולים התנהגותיים, פסיכולוגיים ושיטות מהרפואה המשלימה כמו הרפואה הסינית, מציע גישה הוליסטית המתייחסת לא רק לטיקים עצמם אלא גם להיבטים הרגשיים והחברתיים הנלווים אליהם.
לאחרונה, נערך מחקר סקר שבחן את הרפואה המשלימה במטופלי הפרעת טיקים ותסמונת טורט וגילה כי 92% מהמטופלים העידו כי חוו הפחתה בתדירות הטיקים בעקבות הטיפולים. (2)
האם טיקים עוברים? התשובה אצל מרכז טיקלס
במרכז טיקלס מטפלים בטיקים ובתסמונת טורט בראי הרפואה הסינית, באמצעות טיפול משולב המותאם לכל ילד – ולעיתים גם מבוגר – באופן אישי. הטיפול עשוי לכלול בתוכו דיקור סיני (עם או בלי מחטים, פתרון המתאים בעיקר לילדים החוששים ממחטים), רפואת צמחים והתאמה של צמחי מרפא סיניים המאושרים על ידי משרד הבריאות הישראלי, מתן דגשים תזונתיים ועוד.
העיקרון כאן הוא ניסיון לאתר את שורש הבעיה ולטפל בו באופן מיטבי, במטרה ליצור את האיזון המתבקש בין הגוף לנפש ולהקטין את דרגת החומרה של התסמינים המופיעים אצל המטופל. במסגרת זו מושם דגש על שינויים הכרחיים באורח החיים ובשגרת היום-יום של הילד, בהנחה ששינויים כאלה עשויים לשפר את מצבו גם בחזיתות השונות.
סימוכין:
1 . A Comprehensive Review of Tic Disorders in Children. Keisuke Ueda, and Kevin J. BlackJ Clin Med. 2021 Jun
2. Use of Complementary and Alternative Medicine in Children With Tourette Syndrome./ Himadri Patel , KieuHanh Nguyen/J Child Neurol. 2020 Jul
*התכנים במאמר הינם בגדר המלצה בלבד ואינם מהווים תחליף לייעוץ מקצועי רפואי*
סימוכין:2