עמוד הבית > מאמרים > טיקים בעיניים: כל מה שחשוב לדעת, ומתי כדאי לטפל?

טיקים בעיניים: כל מה שחשוב לדעת, ומתי כדאי לטפל?

טיקים בעיניים וטיקים בכללי, על פי ההגדרה הבסיסית, הם תנועות מהירות ובלתי רצוניות של קבוצות שרירים בגוף, החוזרות על עצמן לסירוגין. בדרך כלל נהוג לייחס את הטיקים לבעיה של תסמונת טורט, הן אצל מבוגרים והן אצל ילדים, אם כי הם עלולים להיגרם גם בתרחישים אחרים. במאמר הבא נסביר לכם את המאפיינים העיקריים של טיקים בעיניים, נראה כיצד ניתן לאבחן באופן מדויק את הבעיה ומה ניתן לעשות על מנת להתמודד איתה.

מהם טיקים בעיניים?

את הטיקים נהוג לחלק לשניים. הקבוצה הראשונה היא טיקים תנועתיים, אשר כפי שניתן להסיק משמם – טומנים בחובם תנועות גוף כאלה או אחרות. טיקים תנועתיים, הקבוצה אליה משתייכים טיקים בעין, עלולים להופיע למעשה בכל אחת מקבוצות השרירים בגוף, אם כי ברוב המקרים תהיה מעורבות של שרירי הפנים: מצמוץ בעיניים אצל ילדים, עווית בפנים וכן הלאה. הקבוצה השנייה, טיקים קוליים, מבוססת על השמעה חוזרת, בלתי רצונית ובלתי נשלטת של קולות, לרבות שיעול טורדני, אנחות, כחכוח בגרון וכן הלאה. מיותר אולי לציין שטיקים בעיניים ישתייכו מטבע הדברים לקבוצת הטיקים התנועתיים, והם למעשה מהצורות השכיחות ביותר של טיקים מהקבוצה הזו [1].

חלוקה נוספת, שרלוונטית גם במקרה של טיקים בעיניים, היא בין טיקים "פשוטים" ל"מורכבים". טיקים פשוטים הם פתאומיים, קצרי מועד (כמה שניות בלבד), חוזרים ואינם מתוכננים, כאשר הם מערבים קבוצת שרירים אחת או חלק אחד של הגוף בלבד. התנועה המוטורית או התנועתית תהיה קצרת מועד ולא תכלול בתוכה תכלית מסוימת.  טיקים מורכבים, לעומת זאת, יערבו כמה קבוצות שרירים או איברים, ולעיתים הם נראים כתנועה מכוונת, מתואמת ומתוזמנת. כלומר, אם הטיק הוא מורכב, הרי שמדובר פעמים רבות בתנועה ארוכה יותר שכן מיועדת לתכלית כלשהי – נגיעה בחפצים למשל. חשוב להדגיש כי הגבולות בין קטגוריות הטיקים עשויים להיות מטושטשים [1].

בהקשר הנוכחי, הרי שרוב הטיקים הנוגעים לעיניים יהיו פשוטים: מצמוץ בעיניים, גלגול עיניים ועוד. עם זאת ייתכן מצב בו הטיק יערב פעולות נוספות [1].

הגורמים העיקריים לטיקים בעיניים

טיקים בעיניים מתחילים להופיע בדרך כלל בגילאי הילדות, אם כי הם עלולים לתת את אותותיהם בכל גיל למעשה. הם יותר שכיחים ממה שחלק מהאנשים חושבים: ההערכות הן שעד כ-12% מהילדים יחוו טיקים כאלו או אחרים, כולל כמובן טיקים בעין. הגיל השכיח להופעת טיקים בעיניים אצל ילדים הוא כ-8-6 שנים, כאשר הסבירות שבנים יסבלו מהטיקים גבוהה משמעותית מאשר בנות.

יש להדגיש כי המנגנון הספציפי האחראי להופעת טיקים בעיניים, או טיקים כמכלול, עדיין לא ידוע באופן מלא. סביר להניח שתורשה היא חלק מרכזי ברשימת הגורמים, אולם יש ילדים ומבוגרים אצלם מופיעים טיקים גם אם הוריהם לא סבלו מאותה הבעיה. כך או כך, אנשים רבים חווים תקופות הקלה או החמרה בעוצמת התסמינים, כאשר הגורמים הנחשבים למחמירים את היקף הבעיה הם עייפות, חרדות, מתחים ועוד.

טיקים הם אחת מהתופעות העיקריות של תסמונת טורט, בעיה מורכבת הדורשת התייחסות וטיפול. לכן סביר מאוד להניח שאם טיקים אצל ילדים או מבוגרים מופיעים, תיעשה בחינה לראות האם הוא עומד בקריטריונים של תסמונת טורט וכיצד ניתן לטפל בה. בנוסף לכך טיקים בעיניים עשויים להיות מקושרים לבעיות דוגמת הפרעות קשב וריכוז, חרדות, הפרעה כפייתית קומפולסיבית (OCD) ומצבים אחרים הדורשים כשלעצמם אבחון וטיפול. הסבירות לסבול מתחלואה נלווית בפן הפסיכיאטרי עולה משמעותית בקרב ילדים ומבוגרים עם תסמונת טורט, כאשר במחקרים התגלה שלכ88-85% מהמטופלים לערך יש לפחות בעיה פסיכיאטרית נלווית אחת בין הגילים 10-4 [2,3].

האם נדרש טיפול בטיקים בעיניים?

בהרבה מאוד מקרים, טיקים בעיניים המופיעים בגיל הילדות ישתפרו או אפילו יחלפו מעצמם כעבור שבועות או חודשים בודדים, אפילו בהיעדר טיפול. טיקים אשר מופיעים לעיתים רחוקות עשויים שלא להפריע יתר על המידה לשגרת ולאורח החיים של הסובלים מהם, ולכן ברוב מקרים אלו, נמנעים המטופלים מטיפול בנושא. מחקר שעקב אחרי ילדים שאובנו כבעלי תסמונת טורט הראה שבמהלך גיל ההתבגרות חלה ירידה בהיקף הטיקים וכן בהפרעות נלוות נוספות, דוגמת הפרעות קשב וריכוז (ADHD) או הפרעה טורדנית כפייתית (OCD). לעומת זאת תסמינים אחרים שהופיעו אצלם, כגון הפרעות שינה, דווקא המשיכו עם השנים [4].

מן העבר השני של המשוואה, כן ייתכן מצב בו הטיקים הם חמורים או תדירים מדי, כך שהם מקשים על יכולת ההתנהלות של האדם הסובל מהם, עשויים לגרום לירידה מסוימת בביטחון העצמי שלו או משבשים את היחסים שלו עם הסביבה הקרובה והרחוקה יותר. הדבר החשוב הראשון הוא לגלות הבנה לאדם הסובל מהם, במיוחד כאשר מדובר בילד. חשוב שלא להתייחס לבעיה בצורה שלילית, ובטח שלא להפגין כעס כלפי הילד. רבים ימליצו לנסות להתעלם מהטיקים בצורה ישירה, במידת האפשר, ובוודאי שלא לנקוט בדרכים שונות לעצירת התנועות הבלתי רצוניות. אתגר מרכזי אחר הוא הרגעת הילד ויצירת סביבת מחייה שלווה ורגועה עבורו, שעשויה לשפר את המצב.

לעיתים, מוחלט לטפל בצורה ישירה בטיקים. זו בהחלט בגדר אפשרות יעילה, שניתן להגשים בכמה דרכים. תרופות עשויות להקל על טיקים, אם כי החיסרון העיקרי שלהן הוא תופעות הלוואי הצפויות שעלולות להשפיע בטווח הקצר או הארוך. טיפולים התנהגותיים, דוגמת כאלו המבוססת חשיפה ומניעת תגובה (ERP) או טיפול קוגניטיבי-התנהגותי רב מרכיבי (CBIT), מסייעים במצבים מסוימים. בדרך כלל הם דורשים בניית תוכנית מותאמת אישית על רקע העובדה שמדובר כאן בתהליך מתמשך ולעיתים שורשי, המנסה פעמים רבות למצוא את מקור הטיקים או לכל הפחות הגורמים האישיים שמחמירים אותם.

עוד חשוב להדגיש את הנושא של טיקים בעיניים בראי הרפואה הסינית, שמציעה לבעיה כמה פתרונות יעילים ובטוחים, כפי שנצפו במחקרים שנערכו בעולם במרוצת השנים. על פי הרפואה הסינית ניתן לטפל בבעיה באמצעות טיפול בהפרעה הקיימת, טיפול הנעשה באמצעות צמחי מרפא סיניים (פיטותרפיה), דיקור סיני או טיפול המדמה דיקור סיני ללא מחטים ופתרונות משולבים אחרים. אלה מגלמים בתוכם בחלק מהמקרים שינויים בשגרת החיים של המטופל: תפריט התזונה, הרגלי האכילה, הפעילות הגופנית ועוד. המטרה היא לטפל בגוף בצורה הוליסטית, לעיתים באופן שיעבוד בצורה חיובית על הגוף והנפש גם יחד.

שאלות חשובות

מהם טיקים בעיניים?

טיקים בעיניים הם תזוזות פתאומיות, בלתי רצוניות וחוזרות של שרירי העין, לרבות מצמוצים בעיניים, הרמת גבות וכן הלאה. ברמת ההגדרה הטיקים עשויים להיות פשוטים, כך שהם יבטאו תנועה קצרה מאוד המערבת אך ורק את קבוצת השרירים הרלוונטיים. טיקים מורכבים, הקבוצה השנייה, יערבו יותר מקבוצת שרירים אחת.

האם תנועות בלתי רצוניות בעיניים מצביעים בוודאות על טיקים?

לא בוודאות. במקביל לאבחון אצל נוירולוג או פסיכיאטר, או אפילו לפניו, חשוב להיבדק אצל רופא עיניים. הסיבה היא שישנן תופעות בעיניים (מצמוצים למשל) שעשויות להיות מוסברות על ידי מחלות עיניים שונות, ולא בהכרח על ידי טיקים או תסמונת טורט.

עד כמה טיקים בעיניים מפריעים לאדם החווה אותם?

כדי לענות על השאלה הזו, חשוב לראות מהי תדירות ההופעה של הטיקים, אילו דפוסים הם מקיימים ומהי השפעתם על האדם, למשל ברמת התפקוד היום-יומי או האינטרקציות החברתיות. התשובה יכולה להגדיר עד כמה דחוף לטפל בבעיה, אם בכלל, וכיצד ניתן לעשות זאת.

איך ניתן לטפל בטיקים בעיניים?

לאחרונה, נערך מחקר סקר שבחן את הרפואה המשלימה במטופלי הפרעת טיקים ותסמונת טורט וגילה כי 92% מהמטופלים העידו כי חוו הפחתה בתדירות הטיקים בעקבות הטיפולים. (5) 

טיפול בטיקים בעיניים יכול להיעשות באמצעות כלים מגוונים, מעולמות הרפואה הקונבנציונלית או האלטרנטיבית. הרפואה הסינית נחשבת ליעילה מאוד בהתמודדות עם טיקים, בזכות טיפולים דוגמת דיקור סיני, התאמה של צמחי מרפא סיניים או ביצוע התאמות מסוימות בתפריט התזונה ובשגרת החיים של האדם.

*התכנים במאמר הינם בגדר המלצה בלבד ואינם מהווים תחליף לייעוץ מקצועי רפואי*

סימוכין:

  1. Ueda U. and J.Black K.(2021). A Comprehensive Review of Tic Disorders in Children
  2. Hirschtritt M.E; Lee P.C; et al (2015). Lifetime Prevalence, Age of Risk, and Genetic Relationships of Comorbid Psychiatric Disorders in Tourette Syndrome
  3. Freeman R.D; Fast D.K; et al (2000). An international perspective on Tourette syndrome: selected findings from 3,500 individuals in 22 countries
  4. Groth, C; Mol Debs N; et al. (2017). Course of Tourette Syndrome and Comorbidities in a Large Prospective Clinical Study
  5. Use of Complementary and Alternative Medicine in Children With Tourette  Syndrome./ Himadri Patel , KieuHanh Nguyen/J Child Neurol. 2020 Jul
גולן שרב - מרכז טיקלס
גולן שרב - מרכז טיקלס

מטפל ברפואה סינית, טיקים ותסמונת טורט, בוגר ארבע שנתי רפואה סינית, דיקור סיני וצמחי מרפא במכללת "מדיסין", סניף בית ברל, עם ניסיון של למעלה מ- 21 שנים.

רוצים לקבל עזרה?
השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר
מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את:
טיקים בעיניים
רוצים לקבל עזרה?
השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר
שתפו עם חברים
שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
פופולרי באתר
דילוג לתוכן