על פי ההערכות, כ-10%-15% מבין הילדים חווים את תופעת טיקים אצל ילדים. ברוב המקרים הטיקים לא ישבשו יתר על המידה את שגרת החיים של הילד ויחלפו מעצמם כעבור פרק זמן מסוים. במקרים אחרים, מדובר בבעיה המפריעה לתפקוד הילד, עלולה ללוות אותו עם התבגרותו וגם להצביע על מחלות ובעיות מהן הוא סובל מהן, בראשן כמובן תסמונת טורט.
סוגי טיקים אצל ילדים
טיקים הם תנועות מהירות, קצרות ובלתי רצוניות של קבוצה שרירים אחת (טיקים פשוטים) או מספר קבוצות שרירים (טיקים מורכבים, שלרוב יהיו ממושכים בהשוואה לאלו הפשוטים). בדרך כלל הטיקים יופיעו בילדות, יתגברו לקראת גיל ההתבגרות ויופחתו לקראת גיל הבגרות וסיום העשור השני של החיים. מעניין לציין כי החלוקה של טיקים אצל ילדים אינה שווה בין המינים: בנים נוטים לסבול מטיקים הרבה יותר מאשר בנות, ביחס של 4:1 בממוצע.
ניתן להצביע על שתי קבוצות עיקריות של סוגי טיקים אצל ילדים, או למעשה טיקים כמכלול. הראשונה שבהן היא טיקים תנועתיים, שלרוב יופיעו ראשונים ובצורה הפשוטה שלהם. כפי שניתן להסיק משמם, טיקים מהסוג הזה באים לידי ביטוי בתנועות מוטוריות, פתאומיות ובלתי-רצוניות של איבר או מספר איברים בגוף האדם. תרחיש נפוץ בקטגוריה הזו הוא טיקים בעיניים אצל ילדים, הנגרמים מהמעורבות של שרירים רלוונטיים לאזור: הראש, הפנים, הצוואר וכמובן שגם העיניים. טיקים לדוגמה יהיו כרוכים למשל במצב של מצמוץ יתר, כשלצד זה עלול הילד לחוות עווית , משיכות כתפיים, תנועות פה או שפתיים, רקיעות רגליים ועוד.
הקבוצה השנייה של סוגי טיקים אצל ילדים היא טיקים ווקליים, המערבים את מיתרי הקול וגורמים להשמעת רעשים שונים. דוגמה לכך הם קולות דוגמת נהמות או שיעולים, אבל זה יכול להתבטא גם במילים בודדות או אפילו משפטים שלמים. במקרה של תסמונת טורט, שהיא כאמור גורם עיקרי של טיקים אצל ילדים, אחד הביטויים הנדירים יחסית של התסמונת עלול להיות קללות בלתי רצוניות המופקות על ידי הילד.
ממה נגרמים טיקים אצל ילדים?
יש להדגיש שקשה ולעיתים אף בלתי אפשרי לאתר מראש את הגורמים הנקודתיים המביאים להופעת טיקים אצל ילדים ספציפיים. המנגנון המדויק עדיין אינו ידוע ברפואה המערבית, נכון לכתיבת שורות אלו, גם כאשר הטיקים נותנים את אותותיהם המובהקים על ילד מסוים. ההנחה המקובלת בקהילה הרפואית היא שבדרך כלל מדובר בשילוב שבין גורמי תורשה וסביבה, המביאים לשיבוש בפעילות מערכת העצבים המרכזית בגוף והמוח. בין הגורמים האלו שמשפיעים ניתן לציין לחצים, מתחים, עייפות והתרגשות (אפילו חיובית).
הופעת טיקים אצל ילדים מתחילה לרוב בגיל 8-3, כאשר הטיקים הראשונים נוטים להיות פשוטים המערבים הפנים, הראש או הצוואר [2]. בהמשך ייתכנו טיקים פשוטים באזורים אחרים, וכמובן שגם טיקים הנחשבים למורכבים. יש להדגיש שהקביעות האלה רחוקות מלהיות מדע מדויק, כאשר הופעת הטיקים בפועל מושפעת מגורמים שונים, שעשויים להיות קשורים לילד אבל גם לסביבה המקיפה אותו: לראיה, נמצא כי טיקים תנועתיים מופיעים יותר בחודשי החורף בהשוואה לחודשי האביב. ישנם מצבים שעלולים להגדיל את הסיכויים להופעת טיקים בפרק זמן נתון ולהחמרת הביטויים שלהם, דוגמת חרדות, לחצים נפשיים, מתחים, עייפות, חום גבוה ועוד. מצבים אלו הם מנת חלקם של רבים מהילדים, וכשהם מופיעים, הם עשויים לגרום לתופעת טיקים אצל ילדים.
למעשה, במקרה של תסמונת טורט אצל ילדים ניתן לראות התאמה בין הטיקים לבין הסבירות לסבול מהפרעות פסיכיאטריות נלוות, דוגמת ADHD, OCD, אוטיזם, דיכאון, חרדות ועוד. לכ-88-85% לפחות מבין המטופלים בתסמונת טורט יש לפחות הפרעה פסיכיאטרית נלווית אחת, המופיעה לרוב בין הגילים 10-4 [1]. במקרה של טיקים "לבדם" ייתכן שהיחס הדוק פחות, אולם ככל הנראה הוא קיים.
טיקים אצל ילדים: גישת הרפואה הסינית
ברפואה הסינית, שמהווה חלק מרכזי בתמונת ההתמודדות עם טיקים אצל ילדים, יראו בדרך כלל את הטיקים כתגובה של הגוף למצבים של חוסר איזון כתוצאה ממתח, אירוע חווייתי שלילי או תזונה לקויה בתפיסה של הרפואה הסינית.
הטיפול השורשי ברפואה הסינית לוקח את המערכת שאחראית על לחצים התרגשויות ועייפות ודואג לחזק אותה, הרעיון הטיפולי הוא שלחצים והתרגשויות הן מהלך טבעי בגוף שנכון שיהיה תגובה אליו בגוף וכל תגובה מקובלת "רק לא טיקים" כמו כל אחד אחר. למשל: מתחים שגורמים לתגובה בגוף של צורך בספורט וכדומה..
האבחון בפועל נעשה בדרכים אופייניות לרפואה הסינית וישנו שאלון מפורט העוסק בעיקר באבחנת גוף ואבחנת לשון, וזאת מבלי לשלול בהכרח את תהליכי האבחון ברפואה המערבית. יחד עם זאת, בהיעדר בדיקות מעבדה המצביעות על כך באופן מובהק, יש לציין שתמונת האבחון של טיקים נחשבת למורכבת באופן יחסי. האבחון מתבצע על סמך התסמינים הקליניים והדיווחים של הילד ומשפחתו, כשבמידת האפשר מומלץ מאוד לצלם הופעה נקודתית של טיקים כדי שהגורם המאבחן יוכל להתרשם.
מה עושים במקרה של טיקים אצל ילדים?
במצבים הפשוטים יותר, טיקים אצל ילדים לא צפויים לשבש יתר על המידה את שגרת החיים של הילד או להשפיע עליו. למרות עלייה אפשרית בתדירות ובדרגת החומרה של הטיקים עם השנים, ובעיקר לקראת גיל ההתבגרות – במקרה הנדיר של קללות (קופרולליה), למשל, שיא ההתפרצות הוא לרוב בסביבות גיל 15 [1] – יש לציין לחיוב, כי היקף הטיקים עשוי לרדת ככל שהילד מתקרב לבגרותו ולסיום העשור השני של חייו.
נתונים שהצטברו במחקרים מדעיים מדגימים זאת היטב. לראיה, מחקר מעקב קליני רחב היקף בקרב ילדים ונערים מתבגרים עם תסמונת טורט הראה ירידה תלוית גיל בטיקים ובתסמיני הפרעות קשב וריכוז, OCD ועוד בתקופת הבגרות, גם אם ישנם תסמינים שנותרו בעינם (דוגמת הפרעות שינה) [4].
בנוסף לכך, למרות שבבחינה ישירה עדיין קיימים טיקים אצל הרוב המוחלט של המבוגרים שאובחנו בילדותם או בשנות התבגרותם בתסמונת טורט, מחקר מצא שכ-33%-47% מהם חופשיים מטיקים לחלוטין (עפ"י הדיווחים שלהם). יחד עם זאת, פחות ממחציתם דיווחו על טיקים מתונים ופחות מ-25% תיארו הופעת טיקים בינוניים או חמורים [1]. במילים אחרות, אצל רוב הסובלים מתסמונת טורט, הטיקים אינם מהווים מטרד גדול מדי בבגרות, גם אם הם קיימים יותר מתחושתם.
טיקים אצל ילדים טיפול
בכל הנוגע לטיקים אצל ילדים טיפול הוא צורך קיים ברוב המקרים. גם אם הטיקים עשויים לחלוף מעצמם, אפילו ללא טיפול (כפי שאכן קורה ברוב המקרים), חשוב לאתר את הבעיה ולקבל חוות דעת מקצועית הקובעת האם נדרש מציאת פתרון עבורה.
כיוון שלפעמים ההורים כלל מודעים לטיקים, קיים קושי מסוים לאיתור הבעיה. במקרים אחרים ההורים לא מדווחים על כך, לכל הפחות אינם מדווחים על כך. מחקר של מרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל מ-2014 הראה למשל ששיעורם של טיקים אצל ילדים ובני הנוער בישראל גבוה בצורה משמעותית מאשר דיווחי הוריהם (4.4% לעומת 1.3%, כלומר, פי 3.4). בין אם הסיבה לכך היא חוסר ידיעה של ההורים או חוסר רצון שלהם לדווח על הטיקים, מסיבות כאלה או אחרות, ברור שמדובר כאן בקושי שיש לשים אליו לב.
בנושא טיקים אצל ילדים טיפול קונבנציונלי ישלב לרוב בין טיפול תרופתי לבין טיפול התנהגותי קוגנטיבי, תוך בניית תכנית טיפולים מותאמת, וזאת עפ"י ממדי הבעיה, מאפייני הטיקים, ההפרעה לתפקוד והגורמים האפשריים לבעיה. לכל טיפול יש יתרונות וחסרונות, וכל טיפול עשוי להתאים במצבים שונים. כך למשל, יש לזכור כי בכל טיפול תרופתי כרוכות תופעות לוואי כלשהן, אותן יש לקחת בחשבון לפני שמחליטים באילו תרופות להשתמש. יש לציין כי לרוב תופעות אלו אינן מפריעות לטיפול באמצעות הרפואה הסינית. טיפולים התנהגותיים או פסיכולוגיים, בהמשך לכך, יכולים להיות יעילים בפתרון הבעיה המופיעה אצל הילדים, ונדרשים לכך סבלנות והירתמות מלאה של הילד ומשפחתו.
מהם יתרונות הטיפול באמצעות הרפואה הסינית?
לאחרונה נערך מחקר סקר שבחן את הרפואה המשלימה במטופלי הפרעת טיקים אצל ילדים. במהלך המחקר, כ-92% מהמטופלים העידו כי חוו הפחתה בתדירות הטיקים בעקבות הטיפולים הסיניים. (1)
הרפואה הסינית מציעה מספר דרכי טיפול יעילות במיוחד לתופעת טיקים אצל ילדים, כך שניתן בהחלט לשקול שילוב שלה בתוכנית הטיפולים או אפילו התבססות מוחלטת עליה. ראשית יש לבצע אבחון של הבעיה עפ"י רזי הרפואה הסינית, ובהתאם לכך תיבנה תכנית טיפולים המותאמת לילד ולדפוסים הנקודתיים שלו באופן מלא. יש להדגיש כי תכנית זו יוצאת מנקודת הנחה שעם הזמן עשויים להידרש שינויים, וזאת בהתאם להתקדמות הטיפול או לשינויים המופיעים אצל הילד.
דיקור סיני
דיקור סיני הוא אחד הטיפולים המרכזיים העומדים בבסיס הרפואה הסינית, ובכוחו לסייע רבות גם במקרה של טיקים אצל ילדים. אם השימוש במחטים עלול להרתיע את הילדים – וזה בהחלט הגיוני ומתקבל על הדעת – ניתן לעבור גם טיפול דיקור סיני המדמה דיקור ללא מחטים. ההמלצה שלנו היא טיפולי מגע עפ"י הרפואה המשלימה, והם כוללים עיסוי רקמות רפואי עדין העונה לשם "שיאצו", והוא יכול להקל ולהרגיע.
צמחי מרפא סיניים
חלק מרכזי אחר בטיפול בטיקים עפ"י עקרונות הרפואה הסינית היא "פיטותרפיה", ובעצם מדובר בטיפול באמצעות צמחי מרפא סיניים מסורתיים. במהלך ההיסטוריה הארוכה בה הרפואה הסינית השתרשה במזרח, ובהמשך הדרך גם בעולם המערבי, התגלו צמחים שונים, שעפ"י מחקרים עשויים להיות בעלי השפעה חיובית במיוחד על הגוף, ולסייע גם בבעיה הספציפית של טיקים אצל ילדים.
כיום ישנם צמחים איכותיים המוצעים בצורת אבקה או תמצית, והם עומדים בתקנים המחמירים ביותר. צמחים אלו קיבלו אישור שימוש בישראל מטעם משרד הבריאות והם מיוצרים עם איכות תנאי ייצור גבוהים (GMP). חשוב לוודא שהצמחים המיועדים משתייכים לקבוצה הזו. יחד עם זאת, לבטח תשמחו לשמוע שיש דרכים שונות, פשוטות וידידותיות להעניק לילדים צמחי מרפא, באופן שימנע התנגדות או אפילו יביא לכך שהילדים ישלבו אותם בשגרת החיים ללא תשומת לב מיוחדת.
טיקים אצל ילדים- שאלות חשובות
אילו טיקים עלולים להופיע אצל ילדים?
ילדים אינם חסינים בפני סוגי הטיקים השונים. הם עלולים לחוות טיקים מוטוריים או קוליים, על סוגיהם המגוונים, וכן טיקים פשוטים ומורכבים. בחלק מהמקרים הטיקים מצביעים על תסמונת טורט, המתאפיינת בטיקים ממושכים ותדירים המופיעים ומשלבים טיקים קוליים ותנועתיים למשך תקופת זמן ארוכה.
האם יש צורך לטפל במקרה של טיקים אצל ילדים?
השאלה העיקרית שיש לשאול היא עד כמה טיקים אצל ילדים חמורים, תדירים ובעיקר משבשים את שגרת החיים של הילד. אם ניכר שהילד חווה קשיים במישורים השונים של חייו, אפשר לבנות עבורו תכנית טיפולים בהתאמה אישית מלאה. במצבים אחרים, ייתכן שניתן יהיה להסתפק במעקבים תקופתיים. חשוב לדעת כי הטיקים עשויים בהחלט להיות מופחתים ולהיעלם עם השנים. יש לזכור כי ברוב המקרים הטיקים נעלמים במהלך מספר הימים או השבועות הראשונים להופעתם ואין צורך בטיפול. אם תופעת הטיקים לא חולפת במשך זמן של עד מספר שבועות או שהיא מחמירה, המלצתנו היא להתערב טיפולית.
למה מומלץ לשקול טיפול טבעי בטיקים אצל ילדים?
טיפול טבעי בטיקים נחשב ליעיל ובטוח במיוחד, לרבות במקרה של ילדים. טיפול במקרי טיקים אצל ילדים בהתאם לרזי הרפואה הסינית כולל למשל דיקור סיני (שעשוי להתבצע ללא מחטים), נטילת צמחי מרפא טבעיים, ביצוע התאמות תזונתיות ועוד. הטיפול יכול להתבצע לבדו או בשילוב עם טיפולים המגיעים מן העולם של הרפואה הקונבנציונלית (כגון תרופות או טיפול רגשי).
סימוכין:
- Ueda, K.; Black, Kevin J (2001). A Comprehensive Review of Tic Disorders in Children.
- Bloch, M.H.; Leckman, J.F. (2009). Clinical course of Tourette syndrome.
- Snider, L.A.; Seligman, L.D.; Ketchen, B.R.; Levitt, S.J.; Bates, L.R.; Garvey, M.A.; Swedo, S.E (2002). Tics and Problem Behaviors in
Schoolchildren: Prevalence, Characterization and Associations.
- Groth, C.; Mol Debes, N.; Rask, C.U.; Lange, T.; Skov, L. (2017). Course of Tourette Syndrome and Comorbidities in a Large Prospective Clinical Study.
- מרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל (2013). אחוז המתבגרים המדווחים על טיקים גבוה פי 3.4 מדיווחי הוריהם. נדלה בתאריך 9.1.2022 מ- https://www.schneider.org.il/?CategoryID=844&ArticleID=2250
- Patel, H; Nguyen , ; Lehman, E.; Mainali. G,; Duda, L. ; Byler, D, Kumar, A; (2000). Use of Complementary and Alternative Medicine in Children With Tourette Syndrome.
*התכנים במאמר הינם בגדר המלצה בלבד ואינם מהווים תחליף לייעוץ מקצועי רפואי* %