מהי תסמונת טורט ילדים ולמה כדאי לטפל בה באמצעות הרפואה סינית?
רבים בכל קבוצות הגיל חווים טיקים, הלא הם תנועות שרירים פתאומיות, מהירות ובלתי רצוניות. לעיתים הטיקים מהווים תופעה נוירו-התפתחותית עם מאפיינים מוגדרים, ולפעמים הם חלק מהבעיה הרחבה יותר של תסמונת טורט. תסמונת זו תוארה לראשונה ב-1885 על ידי נוירולוג צרפתי בשם ג'ורג' ג'יל דה לה טורט, על שמו היא קרויה, ועל פי ההערכות אחד מבין מאה ילדים לערך סובל ממנה.
בשנים האחרונות עלתה המודעות לגביה ואופני הטיפול בתסמונת טורט, והתמונה כיום בהחלט אופטימית. במאמר הבא נתייחס למאפיינים של תסמונת טורט בקרב ילדים, נסביר לכם מהם המאפיינים שלה וכיצד ניתן לטפל בה.
הסימנים של תסמונת טורט בילדים
תסמונת טורט היא הפרעת טיקים, המאופיינת בהופעה של טיקים תנועתיים וקוליים כאחד: ליתר דיוק, על פי ההגדרה מדובר בלפחות שני טיקים תנועתיים וטיק קולי אחד במהלך ההופעה הנקודתית של ההפרעה, גם אם לא בהכרח בו זמנית. כך למשל האדם הסובל מהתסמונת עלול לחוות במהלך ההתקף מצמוץ יתר בעיניים, טיקים בעיניים או מתיחת צוואר, בגזרת הטיקים התנועתיים, ולצד זה כחכוח בגרון המשתייך לטיקים הקוליים. הדחף לטיקים הוא בלתי נשלט, ולעיתים מרגישים לאחריהם תחושת הקלה מסוימת. יש לציין שבאחוז ניכר מהמקרים תסמונת טורט ילדים נלווית לבעיות אחרות המתגלות במישור הפסיכיאטרי או הנפשי, דוגמת הפרעת קשב וריכוז, הפרעות חרדה, הפרעות שינה, דיכאון, אוטיזם ועוד. ההערכות הן שכ-88-85% מהילדים הסובלים מתסמונת טורט, חווים תופעה פסיכיאטרית אחת לפחות בין הגילים ארבע לעשר.[1]
כדי שהפרעת הטיקים תקבל את ההגדרה של תסמונת טורט אצל ילדים, לא מספיקה כמובן הופעה של טיקים על סוגיהם. נדרשת הופעה ממושכת שלהם למשך שנה לפחות, בהם הטיקים מופיעים כמעט מדי יום (ולרוב כמה פעמים ביום). כמו כן, נדרש שהאבחון הראשוני של התסמונת ייעשה לפני גיל 18. הרופא המאבחן עשוי לברר באופן נקודתי את מקור התסמינים, במטרה לראות שאין גורם אחר שעשוי להסביר אותם: תרופות, מחלות דוגמת אפילפסיה וכדומה. בחינה זו חשובה על רקע העובדה שמצבים שונים עלולים לגרום לסימפטומים דומים או זהים לאלו של הטיקים.
עם זאת, יש להדגיש כי על מנת לקבל אבחנה מדויקת יש לפנות לרופא מערבי מומחה בתחום.
שכיחות הבעיה וגורמי הסיכון
תסמונת טורט מופיעה בעיקר בקרב ילדים, והיא שכיחה הרבה יותר בקרב בנים לעומת בנות. בדומה לטיקים כמכלול, הבעיה מתחילה לתת את אותותיה בסביבות הגילים 8-3 ועשויה להיות בעלת דרגות חומרה שונות [1]. התסמינים שלה עשויים להתגבר לקראת גיל ההתבגרות ולרדת בהדרגה לקראת סיום העשור השני. יש ילדים אצלם הבעיה ממשיכה ללוות אותם גם בבגרות, או אפילו משך כל חייהם, אם כי ברוב המקרים היא צפויה לחלוף בשלב מסוים.
חשוב להדגיש שעד היום, הגורמים לתסמונת טורט אינם ידועים וכך גם לגבי ההופעה שלה אצל ילד מסוים. מאז שג'ורג' ג'יל דה לה טורט הצביע במאה ה-19 על קשר גנטי אפשרי לתסמונת טורט ולטיקים, נערכו מחקרים רבים בנושא שהצביעו גם הם על רמות שונות של קשר, כך שילדים שבמשפחה שלהם יש היסטוריה של טיקים או תסמונת טורט נמצאים ככל הנראה בדרגת סיכון גבוהה יותר לחוות את התופעות האלו. ההנחה המקובלת כיום היא שמדובר לרוב בשילוב שבין גורמים גנטיים לסביבתיים.
טיפול במצבי תסמונת טורט ילדים
השאלה העיקרית שעולה בוודאי בשלב הזה היא האם, ובאילו מקרים, יש לטפל במצבים של תסמונת טורט ילדים. יש הורים שמעדיפים להמתין ולראות אם הטיקים הנובעים מהתסמונת חולפים מעצמם, ומעדיפים להימנע מהטיפול ומסתפקים במעקב אחר הילד ובביקורות תקופתיות. לעומתם, אחרים מעוניינים להקל על הילדים שלהם כאן ועכשיו, ובוחרים באחת מדרכי הטיפול שיכולות להפחית את דרגת החומרה והתדירות של התסמינים שהם חווים.
טיפול במצבים של תסמונת טורט ילדים מבוסס בדרך כלל על גישה רב מערכתית, שעשויה לכלול בתוכה גישות טיפוליות שונות ומומחים בעלי הכשרות מגוונות. בשדה המשחק הרפואי מערבי, עשוי הטיפול בתסמונת לערב פסיכיאטריים, פסיכולוגים, נוירולוגיים, מרפאים בעיסוק, מדריכי הורים ועוד. יש מקרים בהם מוחלט לשלב טיפול תרופתי נקודתי, בהתאם לתסמינים שחווים, אם כי חשוב לקחת בחשבון את תופעות הלוואי האפשריות של התרופות. עם זאת, חשוב להדגיש כי אבחנה של טיקים או תסמונת טורט מומלץ לעשות על ידי נוירולוג הפרעות תנועה או פסיכיאטר מומחה בתחום.
מרכז טיקלס מספק מענה מקיף למטופלים החווים טיקים ותסמונת טורט, הן ילדים והן מבוגרים. הטיפול במרכז מותאם אישית ומבוסס על רזי הרפואה הסינית, שמוכיחה עצמה כיעילה במיוחד להתמודדות עם הבעיה. אם נכנסים בעובי הקורה, טיפול בתסמונת טורט ובטיקים במרכז טיקלס מבוסס על השילוב שבין דיקור סיני, התאמת צמחי מרפא סיניים הנחשבים כתוספי תזונה (פיטותרפיה) ומתן הנחיות תזונה אישיות.
המטרה במרכז היא לטפל בבעיה השורשית, מה שעשוי להביא להפחתה משמעותית בתדירות ובדרגת העוצמה של הטיקים – עובדה זו מקלה מאוד על ההתנהלות של הילדים ותורמת בוודאי לדימוי העצמי שלהם. בתרחישים האופטימיים ביותר, הטיפול אף עשוי להביא לפתרון מוחלט של הבעיה.
*התכנים במאמר הינם בגדר המלצה בלבד ואינם מהווים תחליף לייעוץ מקצועי רפואי*
סימוכין:
1.A Comprehensive Review of Tic Disorders in Children. Keisuke Ueda, and Kevin J BlackJ Clin Med. 2021 Jun