טיקים עלולים להופיע בשלל איברים ואזורים בגוף, מכף רגל ועד ראש. ילדים ומבוגרים הסובלים מטיקים או מתסמונת טורט חווים מפעם לפעם טיקים ברגליים, מסוגים שונים ובמגוון דרגות חומרה. במאמר הבא נציג בפניכם את המאפיינים העיקריים של הקושי, נסביר לכם מתי נדרש טיפול ונפרט על הדרכים האפשריות לעשות זאת.
כך מזהים טיקים ברגליים
מבחינה מעשית, טיקים ברגליים משתייכים לקטגוריה של טיקים תנועתיים (מוטוריים) – וזאת להבדיל מהמקרה של טיקים קוליים. המדובר הוא בתנועות פתאומיות ובלתי רצוניות של כף הרגל או הרגל כולה. הדבר עשוי לבוא לידי ביטוי באופנים שונים, החל מהזזה של האצבעות בכפות הרגליים, בעיטות, קפיצות, הליכה אחורה ועד לרקיעות ברגליים.
טיקים ברגליים עשויים להיות פשוטים: במקרה הזה, הם יהיו קצרי מועד (לרוב כמה שניות) ויערבו אך ורק את קבוצת השרירים האמורה. במצבים החמורים יותר, יהיו אלה טיקים מורכבים שנוטים להיות ממושכים יותר וכוללים מעורבות של למעלה מקבוצת שרירים אחת.
בהקשר הנוכחי, יכול בהחלט להיות מצב בו הטיק מתחיל מהרגל ומתמשך לאיברים אחרים בגוף, אפילו עד הראש. כמובן שכיוון הטיקים יכול להיות הפוך.
השפעת טיקים ברגליים על הסובלים מהם
על מנת לדעת האם וכיצד לטפל בטיקים בצורה ישירה, יש לשאול מהם המאפיינים שלהם אצל הילד או המבוגר הספציפי: תדירות ההופעה, היותם פשוטים או מורכבים, סוג הטיקים וכן הלאה. בעוד שיש טיקים ברגליים שיהיו סמויים כמעט לחלוטין, דוגמת התכווצות של האצבעות בכף הרגל, אחרים כבר יהיו גלויים יותר. יכול מאוד להיות שהתשובות לשאלות האלה יגדירו את הצורך בקבלת הטיפול.
במקרה של ילדים, נרצה לדעת עד כמה הטיקים מפריעים לשגרת החיים שלהם. למרות שכל טיק נמשך לרוב כאמור מספר שניות, ייתכן שהילדים אצלם הטיקים מופיעים יחוו קשיים שונים: לדוגמה, תחושות מבוכה או ירידה בביטחון העצמי. הצורה שבה הסביבה הקרובה לילד תגיב להופעה של הטיקים עשויה לשחק גם כן תפקיד בקביעת צורת ההתמודדות שלו עם הקושי, כאשר סבלנות והכלה הן כמה מדרישות החובה בהקשר הזה.
דרכי אבחון הבעיה
אבחון הבעיה הוא חלק בלתי נפרד מהתמודדות איתה, ולא תמיד זה דבר פשוט. יש צורך לראות מהם התסמינים הנקודתיים שמופיעים אצל הילד. בפועל נהוג לבצע זאת באמצעות דיווחי הילד והוריו, שאלון מפורט שהם ממלאים וכן הלאה.
אתגר מרכזי הוא להבחין בין טיקים אצל ילדים, או תסמונת טורט ילדים, לבין בעיות אחרות שעלולות לבוא לידי ביטוי בתזוזות של הרגל. דוגמה מובהקת לכך היא "תסמונת הרגליים העייפות", הפרעה נוירולוגית-תחושתית אשר החווים אותה חשים צורך להזיז את רגליהם וחווים במקביל קשיים דוגמת הפרעות שינה, כאבים וגרד באזור הרגליים, מתחים ועוד*. מחלות דוגמת אלה הן אחת הסיבות לכך שאבחון טיקים מתחיל פעמים רבות אצל נוירולוגים ומומחים למקצועות אחרים בעולם הרפואה הקונבנציונלית, המבצעים אבחנה מבדלת.
איך מטפלים בטיקים ברגליים?
ברוב המקרים, טיקים שמופיעים בגיל מוקדם יתגברו לקראת גיל ההתבגרות אבל צפויים להיות מופחתים או אפילו להיעלם בשנים שלאחר מכן. ישנם הורים שמחליטים לכן להסתפק במעקב אחר התסמינים ובביקור תקופתי אצל הרופא. אחרים, נחושים להקל על הילד ככל שניתן, מחפשים אחר דרכים שונות של טיפול בטיקים.
לצד הפתרונות הקיימים במסגרת הרפואה המערבית, ולעיתים במקביל אליהם, עלה בשנים האחרונות לביקוש מטיפולים מהקשת הרחבה של הרפואה הסינית. טיפולים אלו, כפי שמציע מרכז טיקלס, משלבים ביניהם בדרך כלל דיקור סיני, התאמת צמחי תזונה, המלצות תזונתיות ודגשים לאורח חיים בריא ככל שניתן.
* P Lespérance 1, N Djerroud, A Diaz Anzaldua, G A Rouleau, S Chouinard, F Richer, Montréal Tourette Study Group – Restless legs in Tourette syndrome