ילדים ומבוגרים רבים באוכלוסייה סובלים מטיקים ואצל חלקם מדובר בחלק מבעיה מורכבת יותר. תסמונת טורט היא בעיה נוירו-התפתחותית, שבדרך כלל מתחילה בגיל הילדות ומלווה את האדם במשך כל חייו. בנושא בו עוסקת הכתבה שלנו, אפשר להצביע על מספר תסמונת טורט תסמינים, העשויים להיות בלתי מורגשים ומצד שני להשפיע באופן משמעותי על חיי הסובל ממנה.
תסמונת טורט תסמינים
כשאנו מדברים על תסמונת טורט תסמינים, טיקים הם הביטוי הנפוץ והמזוהה ביותר שלה, אבל יש כמה דרישות שמפרידות אותם ממצב "רגיל" של בו מופיעים טיקים בלבד. אבחנת תסמונת טורט מניחה שהאדם חווה לסירוגין מספר טיקים מוטוריים (תנועתי) וכן טיק קולי (ווקאלי) אחד לפחות, גם אם לא בהכרח באותו זמן [1].
מהלכם של טיקים הוא גלי, וישנן תקופות של החמרה או שיפור בתדירות הטיקים ובדרגת העוצמה שלהם. בחלק גדול מהמקרים הטיקים יגיעו עם תחושה מקדימה אופיינית של דחף או מתח פנימי, ואחריהם הילד צפוי לחוש הקלה. בהמשך לכך, מטופלים עם תסמונת טורט תסמינים נוטים לחוות טיקים חמורים יותר מאשר במצב של טיקים "בלבד", שכיחות גבוהה של טיקים מורכבים בהשוואה לאלו הפשוטים ויותר תסמינים המצביעים על הפרעה נלווית, בעיקר במישור הנפשי (הפרעת קשב וריכוז אצל ילדים, חרדה, OCD ועוד…) [2].
ההגדרות המקובלות לתסמונת טורט תסמינים
האבחנה של תסמונת טורט תסמינים על פי המהדורה הרביעית של ספר האבחנות האמריקאי, ה-DSM-IV, דרשה הופעת טיקים מוטוריים וקוליים למשך לפחות שנה אחת (גם אם לא ברצף או במקביל, כאמור), ושההופעה הראשונה של התסמינים תהיה לפני גיל 18. דרישה חשובה נוספת בדרך לאבחון הייתה שלא תעבור תקופה של שלושה חודשים ומעלה בלי שהילד יחווה טיקים. במהדורה החמישית של ספר האבחנות, עם זאת, הוסר הקריטריון של "שלושת החודשים הרצופים" מפני שהוא לא נתמך בצורה מספקת במחקרים אפידמיולוגיים [3].
השורה התחתונה היא שבמקרה של תסמונת טורט, הטיקים נוטים להיות תדירים וללוות את הילד למשך תקופות ממושכות באופן יחסי. ברמה הקלינית, אבחון תסמונת טורט תסמינים בפועל הוא חד משמעי באופן יחסי, ומבוסס על התסמינים ועל דיווחי הילד והוריו. בד"כ ילד הסובל מתסמונת טורט תסמינים צפוי לחוות את הטיקים כמעט מדי יום, ואפילו כמה פעמים ביום, לפחות בתקופות מסוימות.
עם זאת עשוי להיות בלבול בין טיקים לבין מצבים רפואיים אחרים הגורמים לתסמינים דומים, דוגמת מחלת הנטינגטון, שימוש בסמים או אפילו תופעות לוואי של תרופות שנוטלים על מנת להתמודד עם מחלות שונות. לכן האבחון של תסמונת טורט תסמינים דורש, בנוסף לתנאים מעלה, שהתסמינים האלו לא ייגרמו על ידי מצבים אחרים.
הפרעות נלוות אחרות בנוסף לתסמונת טורט תסמינים נפוצים
תסמונת טורט עלולה ללכת יד ביד עם קשיים נלווים, שמופיעים במקביל או לאחר הופעת תסמונת טורט תסמינים ראשונים. הפרעות קשב וריכוז קיימות לפי ההערכות אצל כ-60%-70% מבין הילדים שחווים תסמיני טורט, והשילוב ביניהם לבין הטיקים עלול לגרום להתנהגות אגרסיבית, להתקפי זעם וכן האלה. שימו לב שלמרות התפיסה הדי שגורה לפיה קללות והתנהגות אלימה – מה שידוע בתור קופרולליה – הם המאפיינים המרכזי של תסמונת טורט, בפועל הם יופיעו רק במעט מאוד מהמקרים שהם חמורים וקיצוניים יחסית.
הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) נפוצה אצל כמחצית מהאנשים אצלם אובחנה תסמונת טורט, כשבדרך כלל ההפרעה מתגלה כמה שנים לאחר הופעת הטיקים. הורה שמבחין בטיקים יחד עם התנהגות המאפיינת OCD כמו סידור יתר, נגיעות מרובות, טקסים והקפדה מרובה על סימטריה, יכול בהחלט להדליק את נורות האזהרה ולגשת עם הילד שלו לאבחון. מצבים נלווים אפשריים אחרים לתסמונת טורט תסמינים הם חרדות, לקויות למידה, קשיי תקשורת דיכאונות ואוטיזם, כאשר נמצא שאצל כעשירית מהילדים על הרצף האוטיסטי מופיעים טיקים [1].
לעיתים הסיפור המשפחתי משחק תפקיד ומגדיר את הסבירות לחוות חלק מהתסמינים. כך למשל חולים בתסמונת טורט תסמינים הסובלים מדיכאון, יהיו לרוב בעלי היסטוריה משפחתית של דיכאון [4].
איך ניתן לאבחן תסמונת טורט?
חלק מהבעיה עם תסמונת טורט היא שאין כיום בדיקות ואמצעי אבחון שיספקו תשובה חד משמעית לשאלה האם אדם מסוים סובל ממנה [1]. במילים אחרות, האבחון מתבצע באופן כמעט מוחלט על פי תסמיני טורט, שלא תמיד מועברים אלינו בצורה מדויקת בקרב ילדים, המתקשים או לעיתים אינם מסוגלים כלל לתקשורת יעילה. לכן חשוב לשים לב להופעה של התסמינים ולמאפיינים שלהם, ובנוסף לבחון את ההיסטוריה הרפואית והמשפחתית שלו. רצוי לתעד את הילד במהלך אחד ההתקפים שלו, בסרטון וידאו, כך שהגורם המאבחן יוכל להתרשם מהשפעת התסמונת עליו.
יש לציין שנהוג לבצע אבחון נוירולוגי מקיף גם אם הוא נוטה להיות תקין ברוב המקרים, במצב של תסמונת טורט, מלבד הטיקים עצמם [1]. גם אם נעשות בדיקות משלימות במהלך האבחון של תסמונת טורט ילדים, דוגמת בדיקת דם או שימוש באמצעי הדמיה שונים, התפקיד העיקרי שלהן יהיה לשלול מחלות ומצבים רפואיים אחרים שעשויים להסביר את אותם סימנים אפשריים של תסמונת טורט: למשל פרכוסים או שימוש בתרופות מעוררות [1].
בהתחשב בכל אלה ייתכן שהליך האבחון של הבעיה יהיה ממושך במידה מסוימת, ולכן רצוי לא להשתהות אלא לגשת לאבחון הבעיה כבר כאשר מתחילים לצוץ החשדות הראשונים בנוגע לבעיית טיקים, ועל אחת כמה וכמה טיקים מרובים שעשויים להצביע על תסמונת טורט. השאלה האם לטפל בטיקים משתנה במקרה נתון, ותלויה בין בשאר בדרגת החומרה ובתדירות שלהם, במאפייני הילד או המבוגר, בהשפעה של הטיקים על שגרת החיים וכן הלאה. פעמים רבות מוחלט להמתין, אפילו מספר שנים, על מנת לראות האם הבעיה אכן מופחתת או אפילו נעלמת לחלוטין.
>>> אם אתם מעוניינים בטיפול בנושא של תסמונת טורט תסמינים, כדוגמת טיקים אצל ילדים, אנא היכנסו לעמוד צור קשר ואנו נסייע לכם בהקדם.
***התכנים במאמר הינם בגדר המלצה בלבד ואינם מהווים תחליף לייעוץ מקצועי רפואי.
מקורות מידע:
1. Keisuke Ueda, and Kevin J BlackJ Clin (2021). A Comprehensive Review of Tic Disorders in Children.
2. Müller-Vahl, K.R.; Sambrani, T.; Jakubovski, E. (2019). Tic disorders revisited: Introduction of the term “tic spectrum disorders”.
3. Roessner, V.; Hoekstra, P.J.; Rothenberger, A. (2011). Tourette’s disorder and other tic disorders in DSM-5: A comment.
4.Rizzo, R.; Gulisano, M.; Martino, D.; Robertson, M.M. (2017). Gilles de la Tourette Syndrome, Depression, Depressive Illness, and Correlates in a Child and Adolescent Population.