עמוד הבית > מאמרים > טיקים קוליים / טיקים ווקלים (Vocal Tics) - הצצה מקרוב

טיקים קוליים / טיקים ווקלים (Vocal Tics) – הצצה מקרוב

טיקים הם תנועות מהירות ובלתי רצוניות של קבוצת שרירים אחת או יותר בגוף. בין אם המדובר הוא בטיקים "בלבד" ובין אם בבעיה הרחבה יותר של תסמונת טורט, ברוב המקרים, בעיקר בגילאים הצעירים יש חשיבות לזהות את הטיקים, לראות כיצד הם משפיעים על שגרת ואיכות החיים של האדם החווה אותם ולשקול טיפול להקלת התסמינים במידת הצורך. טיקים ווקלים או בשמם העברי טיקים קוליים (Vocal Tics) מהווים אחד משתי קבוצות הטיקים האפשריות, לצד טיקים תנועתיים (Motor Tics). במאמר הבא נציג בפניכם את סוגי הטיקים הקוליים, נסביר לכם מתי חשוב לטפל בהם ונציג את יתרונות הטיפול הנעשה בהתאם לעקרונות הרפואה הסינית.

מהם טיקים קוליים / טיקים ווקלים?

טיקים קוליים, כפי שאפשר להסיק משמם, הם טיקים אשר בהופעה שלהם מעורבים מיתרי הקול, שרירי הנשימה או חלל הפה. הטיקים מביאים להשמעה פתאומית ובלתי רצונית של קולות, באופן שלרוב אינו תואם לסיטואציה בה אותו אדם נמצא. לדוגמא: כחכוח ללא גירוי כלשהו בגרון, אמירת מילה מסוימת וחזרה עליה גם אם היא אינה רלוונטית למה שנאמר, כמו למשל המילה "תודה" שלא אמורה להיאמר בהקשר של המשפט בו היא נאמרת.

בדומה לטיקים תנועתיים, החלוקה הבסיסית של טיקים קוליים היא לפשוטים ולמורכבים – אם כי פעמים רבות הגבולות בין הקטגוריות האלה הופכים מטושטשים מאוד. טיקים פשוטים הם קצרי מועד ומערבים קבוצה אחת של שרירים, כאשר במקרה הנוכחי מדובר למשל בשיעול, באנחה או כחכוח בגרון. טיקים מהסוג הזה גורמים להפקת קולות חסרי משמעות דרך הפה, האף או הגרון. בנוסף לכך, הקול המופק במסגרת לא כולל רק מעורבות של מיתרי הקול אלא גם שרירי הפה, האף; הגרון, הנשימה ועוד.

הטיקים המורכבים, שיהיו ממושכים יותר ויערבו יותר מקבוצת שרירים אחת, כוללים בין השאר חזרה על מילים, ביטויים או קללות [1]. טיק קולי מורכב נפוץ באופן יחסי הוא אקולליה, שהיא חזרה על מילים שאומר בן אדם אחר.

יש לציין כי קללות הוא תסמין נדיר יחסית של תסמונת טורט ילדים (בניגוד למה שרבים אולי חושבים). למעשה, כשמדובר בקללות או מילים גסות מתייחסים לתופעה הנקראת "קופרולליה", אשר מופיעה אצל כ-17-8% מהמטופלים הסובלים מטיקים ותסמונת טורט [2]. התפרצותה היא לרוב סביב גיל 15.

כך מזהים טיקים קוליים אצל ילדים

טיקים קוליים עשויים להופיע בכל שלב בחיים, אם כי בדרך כלל נהוג להתייחס אליהם בעיקר בתקופת הילדות, בה הם נוטים להופיע לראשונה. בקרב ילדים הסובלים מתסמונת טורט, הצפי הוא שטיקים קוליים יופיעו כמה שנים לאחר שהטיקים המוטוריים מתחילים לתת את אותותיהם. ברוב המקרים הטיקים שיופיעו בשלב הראשון יהיו פשוטים, ורק לאחר מכן עלולים לצוץ גם טיקים מורכבים יותר. אולם כפי שציינו קודם לכן, לא מדובר במדע מדויק או ב"תורה מסיני".

חשוב לציין שאבחון טיקים קוליים אצל ילדים עשוי להיראות כמו מלאכה מורכבת באופן יחסי, הן מבחינת מאפייני הבעיה והן בכל הנוגע לאוכלוסייה המדוברת. פעמים רבות ההורים לא מייחסים להם חשיבות, או סבורים שהקולות הם חלק מההתפתחות הטבעית של הילד – מה שמסביר לדוגמה מדוע הנתונים מראים שיותר ילדים מדווחים על טיקים מאשר ההורים שלהם. כך למשל, שיעול או כחכוח הנראה שגרתי בתקופות מסוימות, ונהוג לייחס אותו לשלל גורמים אחרים. אך עם הזמן מתברר בחלק גדול מהמקרים כי אין קשר בין מחלה עונתית כלשהי לשיעול או הכחכוח המתמשך, וכי ייתכן מאוד שמדובר כאן במקרה של טיק קולי שאינו מזוהה. 

קושי נוסף הוא היעדר שיתוף פעולה של הילד, בין השאר עקב בעיות תקשורת או חוסר רצון להביע את הקשיים שהוא חווה, שמקשה על ההורים להבין מהם מקור הקולות שהילד משמיע והאם הם רצוניים. יש לציין בהקשר הזה שחלק מהאבחון יכול להתבצע גם בשנתו של הילד: למעלה ממחצית מהילדים הסובלים מתסמונת טורט חווים הפרעות שינה.

במצבים שונים מתגלים גורמים אחרים שעשויים להסביר את התסמינים שהילד מראה, למשל אלרגיות, ריפלוקס וצרבת, כאבי גרון, בעיות נוירולוגיות דוגמת פרכוסים – והרשימה עוד ארוכה. לכן חשוב לבצע אבחנה מבדלת, הנעשית בדרך כלל באמצעות שילוב של רופאים מומחים מעולם הרפואה הקונבנציונלית (המערבית).

מה שעלול להסלים את תופעת הטיקים הקוליים הם גורמים נפשיים כמו לחץ חרדה ומתח, כעס, התרגשות לקראת משהו, חום גבוה, וגם עייפות או תשישות. ברגע שניתן טיפול גם לגורמים הללו, רואים שישנה ירידה בהופעתם של הטיקים. בעולם הרפואה האלטרנטיבית ובפרט הסינית במרכז טיקלס יש מענה רחב לגורמים נפשיים אלו. רוב הילדים ידווחו על תחושת הקלה לאחר טיק קולי כזה או אחר, כמובן, עד לתחושה וההבנה שהטיק הבא כבר מעבר לפינה.

מה הולך יחד עם טיקים קוליים בדרך כלל?

ישנן תופעות שבאות פעמים רבות יד ביד עם טיקים קוליים ותסמונת טורט ונקראות הפרעות נלוות (comorbidities). הפרעות אלו הן בחלק גדול מהמקרים הפרעות קשב וריכוז ו-OCD, ההפרעות השכיחות ביותר בקרב ילדים עם תסמונת טורט. עוד קיים קשר בין טיקים וחרדות, אוטיזם, דיכאון, הפרעות בשינה והפרעות התנהגות. למעשה, לכ-85% מבין הסובלים מתסמונת טורט יש לפחות הפרעה פסיכיאטרית נלווית אחת, שמופיעה לרוב בין הגיל ארבע לעשר.

כל אלו יכולים להוביל לביטחון עצמי נמוך או השלכות מסוימות שיגרמו לתפקוד פסיכולוגי-חברתי נמוך או לאיכות חיים נמוכה. גם כאן יש נתונים מעודדים, והם שטיפול במקביל בהפרעות הללו עשוי לסייע לתהליך הריפוי כולו מכיוון שגם להן יכולת השפעה לא מבוטלת על המצב. [3]

מתי והאם חשוב לטפל בטיקים קוליים?

בבחינת שאלת הטיפול בטיקים, יש לבחון את תדירות ההופעה שלהם, דרגת החומרה וכמובן שגם את ההשפעה האפשרית על הילד ובני משפחתו. במקרים רבים יוחלט שלא לבצע דבר מלבד מעקב אחר הטיקים, תוך ידיעה שבאחוז לא מבוטל של מקרים בילדים הם יופחתו ואף ייעלמו לחלוטין תוך מספר שבועות ואצל מבוגרים לאחר גיל ההתבגרות (בו עשויה להיות החמרה של הטיקים) ולקראת סיום העשור השני לחיים.

יש לציין כי במרבית המקרים בהם טיקים קוליים מתגלים בקרב מבוגרים בגיל מאוחר, הטיקים לא צפויים לחלוף באופן מוחלט. אך החדשות הטובות הן שמדובר במקרים נדירים למדי, וישנם טיפולים יעילים למבוגרים בכל גיל, כשם שיש לילדים. במהלך הטיפול חשוב לברר את ההיסטוריה הבריאותית של הילד או המבוגר על ידי רופא מומחה בתחום ולשלול סיבות אחרות היכולות להשפיע.

אם ההורים מעוניינים לטפל בטיקים, בוודאי הם ישמחו לדעת שיש כיום טיפולים שעשויים להיות יעילים במיוחד. בחלק גדול מהמקרים נדרש טיפול בכמה חזיתות, תוך שילוב אפשרי בין רפואה קונבנציונלית (תרופות, טיפולים נפשיים, הזרקות למיתרי הקול וכדומה) לבין רפואה משלימה, שהפופולאריות שלה עלתה בצורה משמעותית במהלך השנים. חשוב לדעת שבנוסף לטיפולים הללו, גם הדרכה הורית או סדנא ייעודית של מספר מפגשים עשויות לסייע רבות לילד הסובל מטיקים קוליים או טיקים מכל סוג אחר, ולספק לו את התמיכה והליווי הדרושים לו כל כך בתהליך. הסיבה היא שההתנהלות של ההורים בסביבת הילדים, או באופן כללי, עשויה לשחק חלק מרכזי מאוד בהתמודדות עם הקושי ובפתרון שלו.

הרפואה הסינית, כפי שמוצע במסגרת מרכז טיקלס, מאפשרת לבנות תוכנית טיפולים אישית עבור הילד. תוכנית זו צפויה לכלול בעיקר דיקור סיני או טיפול המדמה דיקור סיני ללא מחטים (מתאים לילדים ולמבוגרים החשים מאוימים על ידי המחטים), טיפול באמצעות צמחי מרפא סיניים המאושרים על ידי משרד הבריאות הישראלי וללא תופעות לוואי, התאמות תזונתיות ועוד. הרפואה הסינית כוללת מתן דגשים כלליים לגבי איכות החיים, במטרה ליצור אורח חיים רגוע, שליו ומאוזן ככל שניתן – מה שעשוי לשפר את מצב הגוף והנפש גם יחד. יתרון משמעותי הוא שטיפולים על בסיס הרפואה הסינית נחשבים לבטוחים במלוא מובן המילה, ולכן אין חשש לתופעות לוואי או לסיבוכים.

סימוכין:

  1. Definition and DSM-5: Classification: Tic Disorders Dr. Barbara Coffey, MD, MS & Maxwell LuberProfessor and Director of Tics & Tourette’s Disorder Clinical & Research Program, Icahn School of Medicine at Mt. Sinai . https://www.news-medical.net/health/Definition-and-DSM-5-Classification-Tic-Disorders.aspx
  2.  
Tourette Syndrome And Other Tic Disorders Kimberly S. Jones; Ezgi  Saylam;  Kamleshun Ramphul. Last Update: May 19, 2021Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan
 

3.Comorbidities, Social Impact, and Quality of Life in Tourette SyndromeValsamma Eapen, Andrea E. Cavanna, and Mary M. Robertson,Front Psychiatry. 2016; 7: 97. Published online 2016 Jun 6. doi: 10.3389/fpsyt.2016.00097

*התכנים במאמר הינם בגדר המלצה בלבד ואינם מהווים תחליף לייעוץ מקצועי רפו

גולן שרב - מרכז טיקלס
גולן שרב - מרכז טיקלס

מטפל ברפואה סינית, טיקים ותסמונת טורט, בוגר ארבע שנתי רפואה סינית, דיקור סיני וצמחי מרפא במכללת "מדיסין", סניף בית ברל, עם ניסיון של למעלה מ- 21 שנים.

רוצים לקבל עזרה?
השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר
מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את:
טיקים קוליים
רוצים לקבל עזרה?
השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר
שתפו עם חברים
שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
פופולרי באתר
דילוג לתוכן